Høstgudstjenester

I sensommeren fejrer vi høstgudstjenester i kirkerne. Det er et levn fra dengang, da en meget stor del af befolkningen var beskæftiget ved landbruget. Nu til dags er det de færreste af os, der i dagligdagen er afhængige af naturens gang.

Derfor er høstgudstjenesterne i højere grad blevet en lejlighed til at vise taknemmelighed for Guds skaberværk. For selv om vi ikke direkte er afhængige af en god høst, så ved vi godt, at det ikke er en selvfølge, at vi får det, vi har brug for.

I fadervor beder vi om, at vi må få det daglige brød. Man kan sige, at vi ved høstgudstjenesterne takker for, at vi får det.

I det gamle testamente lægges der vægt på, at når man høster, så må man aldrig tage det hele med sig. Der skal altid sidde lidt druer tilbage på planten, og glemmer man et neg på marken, skal man lade det ligge. Der skal også være noget til ”den fremmede, den faderløse og enken”, d.v.s. dem, der ikke har mulighed for at sørge for deres egen mad.

Denne tradition med at vise sin taknemmelighed over, at man selv har fået det, man har behov for, og samtidig tænke på dem, der er mindre heldige, har vi ført videre i høstgudstjenesterne. Mange vælger derfor at benytte lejligheden til at give et økonomisk bidrag til en velgørende organisation.

Til gudstjenesterne i Bejsnap, Ølgod og Strellev blev der i 2020 samlet 1.700 kroner ind til Folkekirkens Nødhjælp.